torsdag 30 september 2010

Dåliga kulturella vanor

Jag tänker ägna detta inlägg åt något som får mig att må illa. Illamåendet toppas av ilska, hat, förakt och en stor dos av vanmakt!
Rubriken 'dåliga kulturella vanor' är något som gör mig svart av hat och riktigt sorgsen i själen och det är just den kulturella vanan där Djurplågeri hyllas och firas.
Denna gång är det inte vilket djurplågeri som helst utan tjurfäktning som fått mig att reagera.
Det som är värst är nog de små möjligheterna man har att förändra, vanmakten man känner.
Men det faktum att det sker dagligen under vissa perioder på året i många länder, trots att vi lever på 2000-talet är helt oacceptabelt!

Innan jag hade läst lite om tjurfäktning visste jag inte speciellt mycket mer än att det var ett djurplågeri som firas med gatufester och av mängder av människor. Av det jag har läst och sett vill därför dela med mig av till er.

En tjurfäkting inleds med att matadoren tar emot tjuren med sitt skynke inne på arenan. Sen börjar uppvisningen med Del 1, genom att picadorer stöter en lans i tjurens nacke och sårar tjurens nackmuskler så att djuret skall tappa sin styrka i nacken och huvdet. Tjurens skador i nacken av denna lans gör att tjurens huvud hamnar långt ner mot marken. En bra höjd för matadoren eftersom tjuren hamnar i underläge. Därefter går man in i Del 2 där de stöter fast ett antal hullingförsedda spjut (en hulling är bakåtvända spetstiga taggar) i tjurens rygg. Dessa spjut kallas "banderillas".
Eftersom det är som en krok fastnar de i tjurens kropp och hänger fast under hela tjurfäktningen.
Sista delen är den delen som vi kanske alla tänker på när vi tänker på ordet "tjurfäktning", den del där matadorens ska få tjuren att gång på gång attackera hans röda tygskynke.
I deras ögon är en lyckad tjurfäktning att showen avslutas med att tjuren dödas genom att de sticker ett svärd genom tjurens skuldra ned i hjärtat.
Vid det här laget är tjuren så skadad av alla spjut och hullingar att den oftast faller ihop av utmattning och inre skador.
Till allt detta toppas showen med en orkester som spelar musik om tjurfäktaren är "bra".
Öronen skärs av som troféer medans tjuren fortfarande sakta ligger och dör.

Tjurfäktning sker i många länder och ett land är Spanien.
Under högsäsongen, dvs sommaren kan man se tjurfäktning i stort sett varje dag i olika delar av landet.
 Många köar i timmar för att få en biljett till tjurfäktningarna.
Tjurfäktningen som ofta kallas för La Fiesta Nacional, "nationens fest".
En fest för nationen.


Det här är ett kulturellt spektakel som är ett tydligt exempel på dåliga mänskliga kulturella vanor.
Ordet 'dåliga' är milt uttrycktt. Ordet ondska är ett ord som faller bra i munnen till detta sammanhang.
Visst hurrar jag lite när tjuren får in en träff med sina trubbiga horn eller när tjuren lyckas plöja över en av dessa ynkryggar. Feghjärtade ynkryggar!
Men glädjeropen tynar snabbt bort då sammanhanget gör sig påmint om att detta bara är ett bevis, en uppvisning av människans avsaknad av empati och utveckling!
Detta är en uppvisning av totalt meningslöst handlande och är helt oacceptabelt!
Glädjeropen finns inte längre kvar när bilderna på tjurarna som spyr ut blod efter att flera spjut penetrerat deras kropp och skalle. De utsätts för en långsam och plågsam död.

Människan är ond.
Öga för ett öga, tand för en tand känns inte alls helt fel just nu...

Videoklippet är hemskt. Men jag tycker att alla borde se det och sprida det vidare.
Bojkotta länder som uppmuntrar till denna uppvisning!
Det värsta du kan göra är att blunda för jobbiga saker.

1 kommentar:

  1. Det var faktiskt längesen som jag blev så arg och illamående bara genom att se två sekunder av ett videoklipp (senast var nog vid föreläsningen om barnpornografi). Alltså, fy fan vad vidrigt! Jag visste att tjurar dödades genom att spetsas men inte att det var så pass utdraget och totalt hänsynslöst! Verkligen frustrerande när man känner sig så maktlös. Usch, blir så ledsen att vi behandlar djur på det här sättet. Och vi människor ska föreställa det 'intelligenta' däggdjuret... Bra skrivet!

    SvaraRadera