torsdag 7 oktober 2010

Rätt sak på rätt plats

Kan ju inte låta bli...
Jag har nog aldrig varit speciellt förtjust i cirkus. Men det finns ju tyvärr de som tycker cirkus både är roligt och spännande. "Åh va skoj det är med clowner, elefanter, hästar och andra häftiga djur som gör saker de i vanliga fall ALDRIG gör!"
Just därför finns cirkus eftersom det finns en publik. För att krydda en cirkus lite extra, det är ju inte alls lika lockande att ha människor i triko'er som springer runt i ring och hoppar genom rockringar, sitter på små pallar osv,  så tar de in lite exotiska djur.
YES!
Dessa djur lever knappast det lyxiga liv de borde med tanke på att de är stjärnan i uppvisningen.
De är cirkusens huvudnummer och vad får de? Jo troligtvis små j*vla burar och ett liv konstant på rull, i frakt, stad från stad.
Lyxigt? Knappast.
Som det här klippet som jag lägger upp nu.
5 lejonhanar ska befinna sig på en yta inte större än 30-40 kvm och springa runt i ring, hoppa upp på pallar, hoppa igenom en rockring annars kommer piskan! 
Sunt? Knappast.
Min gissning är att den här lejonskötaren inte varit speciellt snäll i sin dressyr och till slut tröttnar lejonen.
På CBS TV börjar nyhetsinslaget med:
"It was a showdown between man and beast"...
Skötaren blir attackerad av flera lejonhanar och det sker inte bara en gång utan flera.
En pappa i publiken filmade händelsen med sin kamera.
Tror ni människorna tolkade detta som att lejonen var less på att vara deras tama vilddjur? Knappast.
Publiken blev rädd och var upprörda över att det enda skydd som var mellan dem och lejonen var ett tunt tygnät. Kom det som en chock för dem att ett lejon är ett VILT djur som hör hemma i vildmarken? Kom det som en överraskning att 5 lejonhanar kanske tröttnar på att få en piska riktad mot dem när de inte utför ett sitt-trick på en liten pall? Var det ett uppvaknande om att vilda djur kanske inte borde tvingas till att strutta omkring i fångenskap för vårat behov av underhållning? KNAPPAST!
Frågan är väl också om dessa lejon som gjorde dessa attacker får fortsätta sin ärofyllda karriär som cirkusartist...? Knappast.
Avlivad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar